Museum erkend als praktijkopleider beveiliging

PERSBERICHT
30 oktober 2007

De afdeling Beveiliging, bewaking en veiligheid van Museum Boijmans Van Beuningen is erkend als praktijkopleider voor de functies ‘Beveiliger’ en ‘Coördinator beveiliging’. Deze erkenning is afgegeven door de stichting Economisch en administratief beroeps onderwijs (ECABO), het landelijk orgaan beroepsopleidingen voor economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen). Door het intern opleiden volgens wettelijke voorschriften levert het museum optimaal functionerende dienstverlenende beveiligers aan de museale sector.

Museum Boijmans Van Beuningen biedt niet alleen talentvolle beveiligers de mogelijkheid om ervaring op te doen, maar streeft er naar om een opleidingsinstituut in brede zin te zijn voor alle museumfuncties: van veelbelovende conservatoren tot jonge educatiemedewerkers, van deskundige beveiligers tot boekhoudkundige talenten. Het is een voorbeeld van de wijze waarop het museum invulling geeft aan zijn ideeën over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Van suppoost tot beveiliger
Met de verzelfstandiging in 2006 nam het museum de verplichting op zich om toezichtwerkzaamheden door gediplomeerde beveiligers te laten uitvoeren. Het museum begon dat jaar met het intern opleiden van zijn suppoosten tot beveiliger.
Op basis van de Wet op de Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus merkte het Ministerie van Justitie de afdeling Beveiliging, bewaking en veiligheid van het museum aan als bedrijfsbeveiligingsdienst. Dit resulteerde in september 2007 in de erkenning van het museum als officieel opleidingsbedrijf voor de functies ‘Beveiliger’ en ‘Coördinator beveiliging’.

Stagiaires
Het museum leidt niet alleen zijn eigen medewerkers op. Leerlingen van het Albeda College (Rotterdam) en het Da Vinci College (Dordrecht) kunnen er de praktijkstage voor de opleiding beveiliger volgen. Daarna komen ze in aanmerking voor een vaste aanstelling als beveiliger, bijvoorbeeld bij een van de Nederlandse musea. Op dit moment volgen zes stagiaires het opleidingstraject ‘Beveiliging’. Museum Boijmans Van Beuningen nam in 2006 vier afgestudeerde beveiligers in dienst.

Terug