Nieuwe Rembrandt in museum

Rembrandt van Rijn, Tobias en zijn vrouw, 1659, olieverf op paneel, 40,3 x 54 cm, met lijst: 65,5 x 78,5 x 9,5 cm, bruikleen van Stichting Willem van der Vorm, 1972. Museum Boijmans Van Beuningen.
Rembrandt van Rijn, Tobias en zijn vrouw, 1659, olieverf op paneel, 40,3 x 54 cm, met lijst: 65,5 x 78,5 x 9,5 cm, bruikleen van Stichting Willem van der Vorm, 1972. Museum Boijmans Van Beuningen.

Persbericht

Nieuwe Rembrandt in museum
6 oktober 2010

Zojuist is bekend geworden dat Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe Rembrandt in de collectie heeft. Het schilderij ‘Tobias en zijn vrouw’ is, volgens het nieuwste standaardwerk over de schilder, niet gemaakt door een leerling, maar door Rembrandt van Rijn zelf. Vanaf donderdag 7 oktober wordt het schilderij één maand getoond in het Museum.

Het schilderij wordt tijdelijk opgesteld in zaal 10, bij de andere schilderijen van Rembrandt. Te zien tot en met 6 november 2010.

Deze week presenteerde kunsthistoricus en Rembrandt-specialist prof.dr. Ernst van de Wetering het nieuwste en vijfde deel van het Rembrandt Corpus. Uit zijn onderzoek naar kleinfigurige historiestukken blijkt dat het schilderij ‘Tobias en zijn vrouw’ geschilderd is door Rembrandt van Rijn en niet, zoals lange tijd gedacht, door een leerling van de meester. Museum Boijmans van Beuningen is blij verrast door de vondst.

Restauratie
Rembrandt heeft de voorstelling van een man en vrouw bij een open haard over een ouder stilleven van een andere schilder heen geschilderd. Op veel plekken is de verflaag zo dun geworden dat er sporen van het stilleven te zien zijn. Het museum laat het werk restaureren ten behoeve van een tentoonstelling in Japan. Met de bekendmaking van de vondst, is besloten de restauratie korte tijd uit te stellen en het werk, dat normaal is tentoongesteld in een van de representatieve ruimtes van het museum, voor één maand tentoon te stellen voor het publiek.

Zonder twijfel?
In het Corpus stelt Ernst van de Wetering dat het werk zonder twijfel van Rembrandt is. Zijn conclusie bevat een aantal argumenten. Er zijn verschillende gelijkenissen met de ets ‘Petrus en Johannes genezen de kreupele’ uit 1659. Ook het specifieke gevoel voor detail in het algemeen die terug te leiden zijn naar het werk van Rembrandt in de jaren veertig, de weergave van de figuren en de plek waarin deze zijn geplaatst en de manier waarop perspectief in het werk is toegepast, evenals de trede in de vloer die direct op de voorgrond is geplaatst, zijn volgens de kunsthistoricus duidelijke aanwijzingen dat ‘Tobias en zijn vrouw’ een echte Rembrandt is.

Jeroen Giltaij, senior conservator Oude Kunst van Museum Boijmans Van Beuningen, schreef het schilderij in 1994 toe aan een leerling van Rembrandt. Hij onderzocht de stilistische eigenschappen van het werk en gebruikte een röntgenfoto om tot zijn besluit te komen. Ondanks de vondst van Van de Wetering blijft Giltaij bij zijn mening.

‘Tobias en zijn vrouw’ maakt onderdeel uit van de collectie van de Stichting Willem van der Vorm, in langdurig bruikleen aan Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum heeft naast dit nieuwe schilderij drie andere schilderijen en 36 tekeningen van Rembrandt en een aantal werken uit de school van Rembrandt in de collectie.

 

De pers kan aanwezig zijn bij het ophangen van dit werk op zaal. Dit zal plaatsvinden op donderdag 7 oktober om 10.30 uur. Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing en communicatie, telefoon +31 (0)10 - 44.19.561 of pressoffice@boijmans.nl. Bij publicatie graag vermelden: www.boijmans.nl.

Terug