Collectie H+F Fashion on the Edge

Collectie Fashion on the Edge - Not Yet
Collectie Fashion on the Edge - Not Yet

H+F Fashion on the Edge
Mode als vertrekpunt

16 oktober 2010 - 30 januari 2011

In een kleine modetentoonstelling toont Museum Boijmans Van Beuningen een selectie werken uit de collectie van de H+F Fashion on the Edge Foundation. Vier aankopen, van ontwerpers Hussein Chalayan, Klavers van Engelen, Alet Pilon en Pyuupiru, pronken ruim drie maanden in het museum.

H+F Fashion on the Edge Foundation, een initiatief van verzamelaar Han Nefkens, verzamelt bijzondere mode-items en participeert in projecten die de grenzen van de mode verkennen. In 2010 sloot H+F Fashion on the Edge Foundation een vijfjarige overeenkomst met Museum Boijmans Van Beuningen om de komende jaren de ontwikkelingen op het grensvlak van mode en kunst te blijven volgen met daarbij speciale aandacht voor niet-westerse ontwerpers. In het kader van de overeenkomst worden aankopen gedaan en vinden er verschillende manifestaties plaats: een tweejaarlijkse H+F Fashion Award uitreiking en een jaarlijkse presentatie. Alle aankopen worden, als langdurige bruiklenen, in het museum ondergebracht.

Mode als vertrekpunt
Dit najaar creëert de H+F Fashion on the Edge Foundation een bescheiden presentatie met vier recente aankopen van modeontwerpers Hussein Chalayan, Klavers van Engelen, Alet Pilon en Pyuupiru. Het werk van Pilon is als het ware een stilleven met wezens die verkeren in het schemergebied tussen leven en dood. De Japanse transgender-kunstenaar Pyuupiru (1983) neemt zijn/haar eigen lichaam als uitgangspunt, het handgebreide object Mercury is hier een uiting van. Van ontwerper Chalayan worden een jurk en een grote laserhoed getoond. Het duo Klavers/van Engelen laat een jurk met een glasgeblazen accessoire zien in een decor van glas en spiegels.

Mode en film
Voor al deze ontwerpers geldt dat ze regelmatig disciplines als film, fotografie, installaties en performances inzetten om de ideeën in hun werk optimaal naar voren te brengen. De overeenkomst tussen deze vier objecten en installaties is dat ze zijn ontstaan vanuit het perspectief van de mode. De werken zijn zelfstandige sculpturen waarin kleding een onderdeel is. Het IFFR wijdt dit jaar een filmprogramma aan de relatie tussen mode en film. Hierin zullen eveneens films van Pyuupiru en Hussein Chalayan te zien zijn.

Award
Vanaf 2008 wordt de tweejaarlijkse H+F Fashion Award uitgereikt aan een kunstenaar die op het grensgebied van mode werkt. In 2008 won Christophe Coppens, en in 2010 kreeg Charles LeDray de prijs. In het kader hiervan was dit jaar zijn installatie Men Suits te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. In 2012 wordt de volgende winnaar gekozen.

The Art of Fashion
De afgelopen vijf jaar bouwde H+F Fashion on the Edge Foundation een collectie op met werken van onder meer Viktor & Rolf, Hussein Chalayan en Naomi Filmer. In 2009 initieerde de stichting in Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling The Art of Fashion: Installing Allusions die het raakvlak tussen kunst en mode verkende. Voor die tentoonstelling kregen Viktor & Rolf, Hussein Chalayan, Naomi Filmer, Christophe Coppens en Anna-Nicole Ziesche de gelegenheid om een speciaal werk te maken. Vanaf 5 maart 2011 is deze tentoonstelling te zien in het Kunstmuseum in Wolfsburg, Duitsland

 

Terug