Museum Boijmans Van Beuningen op koers

Het binnenplein van het museum. Foto: Fred Ernst
Het binnenplein van het museum. Foto: Fred Ernst

Museum Boijmans Van Beuningen op koers
17 augustus 2010

Persbericht 

Voor Museum Boijmans Van Beuningen is de eerste helft van 2010 uitstekend verlopen. Ruim 100.000 personen bezochten de ruim twintig opzienbarende tentoonstellingen die het museum organiseerde. Deze bezoekers gaven de stad Rotterdam een bestedingsimpuls van circa 3,5 miljoen Euro. Het virtuele museum werd bezocht door meer dan 300.000 online bezoekers terwijl honderdduizenden kijkers afstemden op Boijmans TV.

Bezoekers
Museum Boijmans Van Beuningen ontving in de eerste helft van 2010 meer dan 100.000 bezoekers, waaronder ruim 21.000 jongeren tot en met 18 jaar. Gezamenlijk besteedden deze museumbezoekers naar schatting circa 3,5 miljoen euro in de Rotterdamse hotels, winkels en horeca.
Het digitale museum, www.boijmans.nl, trok maar liefst 275.000 bezoekers, waarvan 25% vanuit het buitenland. Op het online videokanaal van het museum arttube.boijmans.nl keken van januari tot en met juni 2010 meer dan 25.000 mensen naar de video's over kunst en design. Sinds het museum begin mei collectie.boijmans.nl lanceerde, werd deze virtuele museumcollectie al 7.500 keer bezocht. Het eigen televisieprogramma van het museum, Boijmans TV trok in het voorjaar op TV Rijnmond ca 140.000 kijkers per uitzending, terwijl een landelijk door de Avro uitgezonden aflevering maar liefst 300.000 kunstliefhebbers aan de buis kluisterde.

Programma
Het museum organiseerde het afgelopen half jaar een twintigtal zeer verschillende tentoonstellingen. Van de modetentoonstelling The Art of Fashion in de winter tot de adembenemende lichtinstallatie van Olafur Eliasson in de zomer, van het op maat gecreëerde reuzenkunstwerk van Carsten Höller tot glaskunst van de Japanse Ritsue Mishima: iedereen kon zich zes maanden lang laten inspireren en ontroeren in Rotterdam. Bezoekers werden online en off line getrakteerd op tientallen leerzame en verrassende activiteiten. Bijzondere museumprojecten zoals de hotelkamer van Carsten Höller, de tentoonstelling over meestervervalser Van Meegeren en de tentoonstelling van Atelier Van Lieshout op locatie in de Onderzeebootloods spraken zeer tot de verbeelding, getuige de grote persaandacht.

Eigen inkomsten
Museum Boijmans Van Beuningen beheert in totaal circa 140.000 objecten op het gebied van oude kunst, moderne en hedendaagse kunst, kunstnijverheid en design, alsmede een rijksmonument van 26.000 vierkante meter. Ten behoeve van alle activiteiten, waaronder aankopen en de conservering van de collecties, educatie en het organiseren van tentoonstellingen, haalt het museum de laatste jaren zelf gemiddeld ruim 6,5 miljoen euro op. Museum Boijmans Van Beuningen voorziet dus voor een belangrijk deel in haar eigen inkomsten, in 2009 was dat 45%. Daarmee behoort het museum tot de top van Nederland.

Terug