Hella Jongerius - Misfit

Frogtable, 2009
Frogtable, 2009

Hella Jongerius - Misfit
13 november 2010 – 13 februari 2011

Persbericht

Dit najaar presenteert Museum Boijmans Van Beuningen voor de eerste keer in Nederland het oeuvre van ontwerper Hella Jongerius. Een uniek overzicht van haar werkwijze, experimenten en vernieuwende producten.

De tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen toont industriële producten, experimenten en talloze schetsmodellen. Alle thema’s die schuilen in het oeuvre van Hella Jongerius komen aan bod. Bekende ontwerpen als B-set, Long Neck & Groove Bottles, Repeat stoffen, Nymphenburg borden, Polder Sofa, IKEA vazen en Frog Table staan opgesteld. Ook het meest recente werk is te zien: midden in de ruimte staan 300 unieke vazen - geordend op kleur - in een cirkel. Deze serie Coloured Vases is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Koninklijke Tichelaar Makkum. Op de wanden is het oeuvre in chronologische volgorde grafisch weergegeven naar ontwerp van Irma Boom.

Imperfectie
Hella Jongerius (1963) geldt internationaal als een van de belangrijkste ontwerpers van haar generatie. Jongerius introduceerde in de jaren negentig ambachtelijke imperfecties en individualiteit in industriële productiemethodes. Ambachtelijke kwaliteiten zijn volgens Jongerius niet afleesbaar aan de perfectie waarmee dingen zijn gemaakt, maar aan de afwijkingen, ‘misfits’, de zichtbare sporen van de hand van de maker die getuigen van diens aandacht voor het maakproces. “Misfits zijn mijn perfectie”, aldus Jongerius. In diverse producten wijst zij eveneens op de hedendaagse potentie van historische motieven en verhalende decoraties, zoals de Layers stoffen en de Nymphenburg borden. In Frog Table maakt de decoratie zich als het ware los van het platte vlak. Als een bijna levend wezen bemiddelt de kikker tussen mens en tafel.

Kleuren
Het overzicht in Museum Boijmans Van Beuningen toont elementen van de werkwijze van Jongerius en laat haar innovatieve visie op het vakgebied zien. De objecten zijn gerangschikt op kleur en bijna allemaal bevestigd op de wanden. Door deze rangschikking is er geen chronologische of thematische indeling, en ook geen hiërarchie tussen eindproducten en voorstudies. Bovendien verliezen de ontwerpen van hun gebruikelijke functionele context. In een museum is de gebruiker toeschouwer. De museale context biedt ruimte voor reflectie en aandacht van de bezoeker voor alle betekenissen die schuilgaan in de objecten die gepresenteerd worden.

Biografie
Hella Jongerius studeerde aan de Design Academy Eindhoven in de jaren negentig, een periode waarin een nieuw fenomeen werd geboren: conceptueel design. Tussen haar examen in 1993 en 1998 ontwierp Jongerius vooral op eigen initiatief en droeg zij bij aan enkele projecten van Droog design. Sindsdien werkt ze voor diverse internationale designlabels. Ze heeft prestigieuze prijzen gewonnen en haar ontwerpen zijn internationaal gepresenteerd door musea en galeries, waaronder het MoMA (New York), Cooper-Hewitt National Design Museum (New York), Galerie kreo (Parijs) en het Design Museum (Londen). Haar studio, Jongeriuslab, was tot 2008 gevestigd in Rotterdam. Sindsdien woont en werkt Jongerius in Berlijn.

Catalogus
Dit najaar verschijnt bij uitgeverij Phaidon Press de monografie ‘Hella Jongerius - Misfit’ geschreven door Louise Schouwenberg, met bijdragen van designcriticus Alice Rawsthorn en Paola Antonelli, senior conservator Architectuur en Design van Museum of Modern Art, New York. Deze publicatie is vormgegeven door Irma Boom en is te koop in de museumwinkel voor €39,95.

Te doen
Rondom de tentoonstelling organiseert het museum diverse activiteiten, zoals een familiedag op 2 januari en een themamiddag met lezingen op 22 januari. In aflevering 12 van Boijmans TV wordt Hella Jongerius geinterviewd, deze aflevering wordt op 16 november uitgezonden op TV Rijnmond. Op arttube.boijmans.nl zijn films te vinden over Hella Jongerius en op collectie.boijmans.nl zijn haar ontwerpen in onze collectie vinden.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Louise Schouwenberg en onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.

Terug