Wetenschappelijke reeks ontwikkeld

PERSBERICHT
21 oktober 2007

Museum lanceert nieuwe wetenschappelijke reeks: de Boijmans Studies

Met ingang van 2007 start Museum Boijmans Van Beuningen onder de naam ‘Boijmans Studies’ een reeks wetenschappelijke publicaties over de eigen collectie. Hiermee wordt de rijke traditie die het museum kent op het gebied van publicaties over de eigen collectie, voorheen voornamelijk bestandscatalogi, nieuw leven ingeblazen. Het museum streeft naar twee uitgaven per jaar.

De reeks is bedoeld om een breed scala aan onderzoeken te presenteren, die zowel op een enkel werk of een deelcollectie, als op de eigen geschiedenis betrekking kunnen hebben. Het kan gaan om een bestandscatalogus, een restauratieverslag, of een essayistische benadering van een onderwerp. Gemeenschappelijke noemer is de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Het doel van de uitgaven is het documenteren en toegankelijk maken van de eigen verzamelingen door middel van het publiceren van onderzoek. Dit gebeurt op een toegankelijke, publieksvriendelijke wijze. De uitgaven worden bij voorkeur gekoppeld aan een tentoonstelling. Naast de eigen conservatoren, worden ook externe specialisten aangetrokken als onderzoeker en auteur.

Als eerste publicatie in deze reeks is verschenen ‘Miscellanea delineata –Nederlandse tekeningen 1780-1860 uit de collectie Ploos van Amstel Knoef’ geschreven door Marius van Dam.

De volgende publicaties verschijnen de komende jaren:
- ‘Omstreden bezit. Over de herkomst van twee werken van Jan Toorop in het Museum Boymans: het schilderij De Theems (1885) en de tekening Godsvertrouwen (1907)’, voorjaar 2008.
- Laatmiddeleeuwse houten sculpturen [werktitel], februari 2008.
- Emailplaquettes [werktitel], najaar 2008
- Anthony van Dijck, De heilige Hiëronymus’ [werktitel], 2009
- Twee schilderijen van Salvador Dalí: ‘Touwtjespringend meisje’ en ‘Het paar’ [werktitel], 2010.

Terug