Interventie #15 Lutz & Guggisberg

 Interventie #15 Lutz & Guggisberg
Interventie #15 Lutz & Guggisberg

Interventie #15 Lutz & Guggisberg
Het atelier in de hemel
Vanaf 3 juli 2010

Persbericht

Museum Boijmans van Beuningen toont vanaf 3 juli een wonderlijke installatie van het Zwitserse kunstenaarsduo Lutz & Guggisberg.

Andres Lutz (1968) en Anders Guggisberg (1966) werken sinds 1996 samen aan een veelomvattend oeuvre. In hun atelier in Zürich ontstaan schilderijen, beelden en foto’s waaraan ze intensief samenwerken. Museum Boijmans Van Beuningen nodigt de kunstenaars deze zomer uit een grote museumruimte als tijdelijke studio in te richten. Een eerder door hen gemaakt theaterdecor, dat begin juni 2010 nog dienst deed in het Stadstheater van Bern, wordt door het duo in tien dagen om gevormd tot een ruimtelijke installatie waarin het publiek kan ronddwalen, zich kan verbazen en verwonderen.

Encyclopedie
Het oeuvre van Lutz & Guggisberg laat zich lezen als een driedimensionale encyclopedie van heel gewone dingen. Een encyclopedie waarin elk voorwerp zijn eigen plaats heeft en ook een nieuw bestaan krijgt in een fantastische wereld die ongebreideld en alomvattend is. Op een speelse, ironische en absurde manier vragen Lutz & Guggisberg voortdurend naar de bekende weg, om daarna op zoek te gaan naar het onbekende in wat zo bekend lijkt. Absurde bouwsels worden afgewisseld met sculpturen waarin doodgewone voorwerpen bezielde wezens lijken. In maquettes en modellen, schilderijen en foto’s wordt zo een uiterst persoonlijk en fantasierijk wereldbeeld gecreëerd.

Cross-mediale stijl
In 1916 in Cabinet Voltaire in Zürich startte de dada-beweging als een revolutionaire, anti-politieke en anti-esthetisch stroming. Hugo Ball, Marcel Janco, Hans Arp, Sophie Tauber-Arp, Francis Picabia en anderen ontwikkelden een stijl die per definitie cross-mediaal was. Deze nieuwe stijl was gebaseerd op uiteenlopende inspiratiebronnen als Afrikaanse sculptuur en kindertekeningen. Ook dans, muziek en poppenspel evenals taal en letterbeelden kregen een prominente rol. De mentaliteit van het dadaïsme gaf met chaos, humor en ironie nieuw voedsel aan een door de Wereldoorlog verwoest Europa. Lutz & Guggisberg zetten deze traditie op een onnadrukkelijke en volstrekt eigen wijze door.

Met tentoonstellingen in musea en galeries in Europa en Amerika en een groeiende kring van verzamelaars lijken Lutz & Guggisberg in de voetsporen te gaan treden van kunstenaarsduo’s als Fischli & Weiss. Op een kwikzilverachtige manier meandert hun werk tussen het onbevlekte wit en het zwartste zwart, om uit te komen bij een stijl die in schijnbare chaos een geweldige nieuwe ruimte schept.

Terug