Onderzeebootloods: Atelier Van Lieshout - Infernopolis

ontwerp: Thonik
ontwerp: Thonik

Tentoonstelling
29 mei – 26 september 2010

Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen toveren deze zomer een leegstaande loods om tot de grootste tentoonstellingsruimte van Nederland. Atelier Van Lieshout is uitgenodigd om de aftrap te doen. In de tentoonstelling Infernopolis staan de interesses van Atelier Van Lieshout in autonomie, zelfvoorziening, macht en economie centraal.

Atelier Van Lieshout is opgericht in 1995 en opereert onder leiding van de Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout. In de Onderzeebootloods, een enorme loods van bijna 5000m2 in de haven van Rotterdam, toont Atelier Van Lieshout twee zaalvullende kunstwerken en een woud van sculpturen. Deze elementen vormen samen een huiveringwekkende setting. Hierin spelen medische instrumenten, vacuümpompen, opengereten lichamen, menselijke uitwerpselen, reusachtige spermacellen en organen de hoofdrol.

Oneindige circulatie
In de tentoonstelling Infernopolis bewegen de bezoekers langs sinistere installaties en taferelen waarin de grenzen tussen goed en kwaad, leven en dood, realiteit en fictie zijn opgeheven. De fascinatie van Atelier Van Lieshout voor systemen is duidelijk te zien in het kunstwerk The Technocrat (2003-2004). Dit kunstwerk bestaat uit allerhande werktuigen, containers, bedden en destilleerketels. The Technocrat vormt een gesloten circuit van voedsel, alcohol, uitwerpselen en energie. Cradle to Cradle (2009) gaat uit van het concept dat afval voedsel is. Dit uitgangspunt is in het kunstwerk tot in het extreme doorgevoerd. Het wordt al snel duidelijk: deze machine hergebruikt alles, zelfs mensen.

Visie op de toekomst
In de Onderzeebootloods zijn ook de meest recente, niet eerder getoonde, sculpturen van Atelier Van Lieshout te zien. Deze groep sculpturen illustreert het ontstaan van een nieuwe cultuur die het gevolg is van overconsumptie en schaarse grondstoffen in de huidige samenleving. Hierdoor verhardt de omgang tussen mensen en zwelt de drang om te overleven aan. Met strijdtaferelen en een groot, geabstraheerd kanon (WW III, 2010) geeft Atelier Van Lieshout een blik op een mogelijke toekomst.

Onderzeebootloods
De Onderzeebootloods is een samenwerkingsproject van Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. De komende vijf jaar organiseert Museum Boijmans Van Beuningen elk jaar een bijzondere tentoonstelling in de Onderzeebootloods. De loods, gebouwd tussen 1929 en 1938, is in omvang vergelijkbaar met de Turbine Hall van Tate Modern in Londen. Kaarten voor de loods zijn onder meer te koop bij Museum Boijmans Van Beuningen, inclusief een ticket voor de Aqualiner, die elk uur vertrekt naar de Onderzeebootloods vanuit het centrum van Rotterdam. Route-informatie

Joep van Lieshout
Joep van Lieshout (1963, Ravenstein) woont en werkt in Rotterdam. Vanaf begin jaren tachtig produceert hij objecten van polyester, het materiaal dat in de jaren daarna uit zou groeien tot zijn handelsmerk. In 1995 richtte hij Atelier Van Lieshout op, waarmee hij de mythe van de individuele geniale kunstenaar ondermijnt. Atelier Van Lieshout verwierf internationale bekendheid met objecten, die het midden houden tussen beeldende kunst, architectuur en design.

Activiteiten en vouwblad
Bij de tentoonstelling Infernopolis is een rijk nevenprogramma. Onder meer gratis rondleidingen, een interview met de kunstenaar en een debat. Bij het entreebewijs ontvangt de bezoeker een gratis vouwblad met een uitgebreid essay over de tentoonstelling. Ook is een video over de loods en de tentoonstelling te zien op ArtTube (arttube.boijmans.nl).

Voor verdere informatie over de Onderzeebootloods, de tentoonstelling, activiteiten en praktische informatie: www.onderzeebootloods.nl
De tentoonstelling is onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.

Terug