Openbare restauratie schilderij Dalí

Salvador Dalí. Landschap met touwtje springend meisje, olieverf op doek, 1936-1936. Afmetingen: 4 x 298 x 90 cm middendeel: 293 x 280 cm zijvleugels: 261 x 84 cm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Salvador Dalí. Landschap met touwtje springend meisje, olieverf op doek, 1936-1936. Afmetingen: 4 x 298 x 90 cm middendeel: 293 x 280 cm zijvleugels: 261 x 84 cm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

Salvador Dalí, Landschap met touwtje springend meisje
12 juni - 22 augustus 2010

Voor het eerst zal er in Museum Boijmans Van Beuningen een openbare restauratie plaatsvinden. Vanaf half juni wordt een delicaat drieluik van Salvador Dalí twee maanden lang voor de ogen van het publiek gerestaureerd. Het topstuk van deze meester van het surrealisme wordt vervolgens in Milaan tentoongesteld.

Op arttube.boijmans.nl is een video te zien van de reis van het schilderij naar Milaan.

Het schilderij ‘Landschap met touwtje springend meisje’, van Salvador Dalí wordt in de Serra zaal van Museum Boijmans Van Beuningen en plein publique gerestaureerd. Twee maanden lang kunnen bezoekers de verschillende fasen van het restauratieproces nauwkeurig volgen. Drie restauratoren zijn –na een maand achter de schermen te hebben gewerkt - vanaf 11 juni vier werkdagen per week, acht uur per dag aan de slag in het museum. Uitgangspunt bij de restauratie is om zoveel mogelijk van de originele voorstelling zichtbaar te maken. Na afloop zal het schilderij, samen met nog zes andere Dalí’s uit de museumcollectie, worden tentoongesteld in Milaan. Deze tentoonstelling is het  eerste retrospectief van Dalí in Italië. Talloze topstukken uit heel de wereld worden speciaal ingevlogen.

Bombardement
Museum Boijmans Van Beuningen heeft een unieke collectie surrealistische schilderijen, van onder meer René Margritte, Max Ernst  en Salvador Dalí. Het schilderij dat nu wordt gerestaureerd is  afkomstig uit de collectie van Edward James, een belangrijke Engelse opdrachtgever van Dalí. In 1936 gaf hij hem de opdracht om dit werk te vervaardigen voor zijn huis in Londen. In de Tweede Wereldoorlog is het schilderij tijdens een bombardement beschadigd. Het middenpaneel is vervolgens elders opgeslagen en de zijpanelen zijn naar de Tate Gallery overgebracht. In de jaren zestig is het herenigd en gerestaureerd om in 1972 als langdurig bruikleen in Museum Boijmans Van Beuningen te belanden. In 1977 werd het schilderij door het museum aangekocht.

Van dichtbij
Tijdens de publieke restauratie in het museum hangt het schilderij aan een tijdelijke wand, schuin in de ruimte. Bezoekers kunnen van achter een balustrade, om de restauratoren niet te storen, het proces van dichtbij meemaken. In de vorm van korte teksten, foto’s en een filmpje, wordt uitleg gegeven bij de restauratie. Daarnaast is er iedere woensdagmiddag een uur lang  gelegenheid tot het stellen van vragen.

Restauratie
Het middendeel verkeert, mede door de manier van opslaan en restaureren, in slechtere staat dan de zijluiken, waardoor de kleurverschillen extra opvallen. Tijdens de restauratie, uitgevoerd door atelier Redivivus, worden de oude vernis- en vuillagen verwijdert. De oorspronkelijk kleuren komen hierdoor beter tot hun recht. Voor de restauratie wordt gebruik gemaakt van materialen die hun kleur en textuur behouden en in de toekomst altijd weer zijn te verwijderen.
Na een uitgebreid vooronderzoek zal de restauratie worden uitgevoerd  in zes stappen: 1. De verwijdering van de vergeelde vernislaag en de grijzige laag oppervlaktevuil op en onder het vernis. Vervolgens het vastzetten van loszittende verfdeeltjes. 2. De verwijdering van oude verkleurde retouches, overschilderingen en vullingen in de verflaag. 3. Het aanbrengen van een tussenvernislaag. 4. De beschadigingen in het doek  en de verflaag waar nodig weer vlak maken, bijvullen en structuur aanbrengen. 5. Retoucheren. 6. Aanbrengen van een slotvernis indien nodig. Vervolgens  zal er ook een nieuwe lijst voor het schilderij moeten komen.

Terug