Benefietgaladiner succesvol

PERSBERICHT
29 september 2007

Benefietgaladiner succesvol: Schilderij van 1,1 miljoen aangekocht

Museum Boijmans Van Beuningen is zeer verheugd met de verwerving van het schilderij ‘Paysage avec nuages roses’ uit 1928 van Yves Tanguy. De aankoop van het surrealistisch kunstwerk was tot op het laatste moment onzeker. Enkele grote fondsen droegen bij, maar dat was niet voldoende om de aankoopsom van 1,1 miljoen bijeen te brengen.

Een benefietgaladiner bood uitkomst. Op vrijdagavond 28 september 2007 organiseerde het museum een benefietgaladiner om de gewenste aankoop te kunnen verwezenlijken. Particulieren en bedrijven namen dinertafels af waarmeer zij de financiering van de aanwinst completeerden.
Het museum heeft ‘Paysage avec nuages roses’ kunnen verwerven van een particulier uit Parijs door bemiddeling van de Amsterdamse kunstadviseur Matthijs Erdman.
Dit schilderij is verworven met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, de Mondriaan Stichting en het VSBfonds, alsmede dankzij de steun van tientallen particulieren en bedrijven die via het benefietgaladiner middelen ter beschikking hebben gesteld.

Bezichtigen
Het schilderij is zaterdag 29 september 2007 voor iedereen gratis te bewonderen in de tentoonstelling ‘Vreemde dingen: Surrealisme en design’. Na afloop van de tentoonstelling voegt het museum de aanwinst toe aan zijn wereldberoemde collectie surrealisten. Tot nu toe ontbrak een werk van Tanguy in de collectie Nederland
Het schilderij van Tanguy maakt deel een van een serie van twaalf werken die Tanguy maakte voor André Breton, de gangmaker van het surrealisme in Parijs. Het schilderij toont een nachtelijk landschap in een verstilde, mysterieuze sfeer, waarin zich diverse schelpachtige en andere organische vormen bevinden.

Vreemde dingen
De tentoonstelling ‘Vreemde dingen: Surrealisme en design’ is te zien vanaf 29 september tot en met 13 januari 2008. Met deze tentoonstelling toont Museum Boijmans Van Beuningen de bizarre en shockerende wereld van het surrealisme voor het eerst in al zijn veelzijdigheid. Geen kunststroming heeft meer impact gehad op onze cultuur dan het in 1924 door André Breton gelanceerde surrealisme. In de door Walter Van Beirendonck en Dirk Van Saene vormgegeven tentoonstelling 'Vreemde dingen: Surrealisme en design' is te zien hoe deze stroming vanaf de jaren twintig doorwerkte in ondermeer mode, theaterontwerpen, architectuur en interieur. Wereldberoemde schilderijen van Giorgio de Chirico, Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst zetten samen met de meest excentrieke objecten uit de twintigste eeuw de toon.

Terug