Nieuwe aanwinst: voetbalkooi

foto: Bob Goedewaagen
foto: Bob Goedewaagen

Nieuwe aanwinst en publicatie:
Apollo van Olaf Nicolai

Persbericht, 7 april 2010

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een voetbalkooi aangekocht. De binnenplaats van het museum wordt sinds 2008 gesierd door het kunstwerk Apollo van de Duitse kunstenaar Olaf Nicolai. Deze aankoop is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het H+F Mecenaat van Han Nefkens. Tegelijkertijd verschijnt de gelijknamige kunstenaarspublicatie van Olaf Nicolai, uitgegeven door het museum.

Voetbalkooi
Bij de bezoekers van Museum Boijmans Van Beuningen staat het kunstwerk Apollo, beter bekend als de ‘voetbalkooi’. Iedereen kan een balletje trappen in dit object, dat speciaal gemaakt is voor de binnenplaats. De bewegingen van de spelers worden gereflecteerd in de spiegels en genereren daarmee een stroboscopisch effect. Ontwerpbureau Thonik, verantwoordelijk voor de huisstijl van het museum, heeft in samenspraak met Olaf Nicolai een ontwerp gemaakt voor de vloer van de binnenplaats. De vloerschildering versterkt het lijnenspel en de spiegelingen van Apollo.

Kunstenaarspublicatie: Olaf Nicolai - Apollo
Museum Boijmans Van Beuningen publiceert met regelmaat over de collectie en bijzondere tentoonstellingen. De kunstenaarspublicatie Olaf Nicolai - Apollo onderzoekt de achtergronden van dit kunstwerk aan de hand van het essay ‘De harmonie van pen, zwaard, voetbal en laptop’ van Dieter Roelstraete. De bijzondere vormgeving en illustraties zijn verzorgd door Till Gathmann. De uitgave is Nederlands- en Engelstalig en is verkrijgbaar voor €14,50 in de museumwinkel. Idea Books verzorgt de (inter)nationale distributie (ISBN 978-90-6918-244-5).

Olaf Nicolai
Olaf Nicolai (1962) woont en werkt in Berlijn. Sinds het begin van de jaren negentig werd zijn werk in tal van internationale groeps- en solotentoonstellingen getoond, onder andere bij Documenta X (1997) en bij de Biënnales van Venetië in 2001 en 2005.
Olaf Nicolai hield zich ook al in andere ‘voetbalwerken’ met verwante vragen en thema’s bezig. Bijvoorbeeld in zijn met camouflagepatronen beschilderde doelen uit de bekende ZDF-klassieker ‘das aktuelle Sportstudio’ (2001) en in de editie ‘Ballack’ (2004-2006), een verzameling van persfoto’s van dit Duitse voetbalicoon, waarbij de gezichtsdetails sterk vergroot werden.

Apollo is een initiatief van en mogelijk gemaakt door het H+F Mecenaat.

Terug