Nieuw depot voor Museum Boijmans Van Beuningen

Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, in depot bij wateroverlast juli 2007.
Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, in depot bij wateroverlast juli 2007.

College wil nieuw depot voor Museum Boijmans Van Beuningen

Wethouder Rik Grashoff van Cultuur maakte op 6 februari bekend dat hij een nieuw depot noodzakelijk acht voor de kunstcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum kampt al jaren met kwetsbare depots die regelmatig te lijden hebben van wateroverlast. Grashoff zei dit bij de opening van de tentoonstelling Binnenste Buiten in de Kunsthal. Een deel van de museumcollectie wordt hier tijdelijk getoond tijdens werkzaamheden aan de huidige depots. Om de veiligheid van deze verzameling, met een waarde van vele miljarden, permanent te waarborgen is echter met spoed een nieuw depot nodig. Het college van B&W heeft 23 miljoen gereserveerd op de investeringsplanning om binnen vijf jaar een nieuw depot te realiseren.

De depots van Museum Boijmans Van Beuningen voldoen al jaren niet meer aan de eisen. Regenbuien zorgen in toenemende mate voor water- en vochtoverlast. Dit vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid van de kunstcollectie van het museum, die voor het grootste deel eigendom is van de Gemeente Rotterdam. Wethouder Grashoff noemde het depotprobleem van Museum Boijmans Van Beuningen zaterdag een van de urgentste vraagstukken van Rotterdam. Hij verbaasde zich over het feit dat een stad die toch weet van aanpakken dit probleem nog steeds niet heeft opgelost. De staat van de depots is nu zo slecht dat de Raad van Toezicht van het museum afgelopen januari aangaf de verantwoordelijkheid voor de staat van de collectie niet langer te kunnen dragen, en deze teruggaf aan de Gemeente Rotterdam.

Met de renovatiewerkzaamheden aan de huidige depots is een eerste stap gezet om de miljardencollectie voor toekomstige generaties veilig te stellen. De kunstschatten van de stad Rotterdam zijn internationaal gezien van grote waarde. Het college van B&W heeft kort geleden een reservering van 23 miljoen voor een nieuw depot opgenomen op de investeringsplanning van het Cultuurprogramma voor de Binnenstad. De maatregelen voor de renovatie van bestaande depotruimte onder het museum, en het voorbereidend onderzoek voor de realisatie van het nieuwe kunstdepot van Museum Boijmans Van Beuningen zijn inmiddels gestart .

Terug