Twee filmpremičres

De OneMinutes jukebox, links ontwerper Dick van Hoff. Foto: The One Minutes Foundation
De OneMinutes jukebox, links ontwerper Dick van Hoff. Foto: The One Minutes Foundation

PERSBERICHT
7 - 9 september 2007

Tijdens het festival De Wereld van Witte de With is Museum Boijmans Van Beuningen het toneel van twee premières. De experimentele korte film ‘7002’ van bureau HOTEL en Rotterdamse rapper Duvel wordt vrijdag 7 september voor het eerst vertoond. De ‘OneMinutes jukebox’, een speciaal voor de Olympische Spelen in Beijing ontwikkelde filmmachine, beleeft dezelfde avond zijn wereldpremière. Het museum brengt bovendien een ode aan de oude helden van de graffiti.

Filmische observatie ‘7002’
‘7002’ is een fascinerende wisselwerking tussen composities van de frontman van de Rotterdamse underground hiphopformatie Duvelduvel en creatief bureau HOTEL. Beiden hebben in het verleden hun creatieve sporen op straat verdiend. Hun jarenlange indrukken uit de openbare ruimte vertaalden zij naar een experimentele film met maatschappijkritische uitspraken en absurdistische fantasieën. In de filmische observatie ‘7002’ lopen documentaire en fictie, videoclip en film, geluid en muziek ruw in elkaar over. HOTEL en Duvel wagen zich op onbekend terrein door te experimenteren met het medium film en geven het een geheel eigen gezicht en sound.

One-minute-of-fame
De OneMinutes jukebox is niet gevuld met muziek maar met één minuut durende filmpjes van kunstenaars, professionele filmmakers en amateurs van over de hele wereld, geplaatst op www.theoneminutes.org. De redactie van dit platform heeft uit de duizenden filmpjes een selectie gemaakt. Ontwerper Dick van Hoff heeft voor het vertonen van deze compilatie een speciale jukebox ontwikkeld die deel zal uitmaken van Beijing’s ‘cultural programme’ tijdens de Olympische Spelen in 2008. De wereldpremière van de filmmachine, waarbij de kijker bepaalt welke film er getoond wordt, is op vrijdag 7 september in Museum Boijmans Van Beuningen.

StadsCollectieSelectie: oude helden uit de graffiti
Tijdens het festival De Wereld van Witte de With vormt de maandelijks wisselende presentatie uit de stadscollectie een ode aan de stamvaders van de graffiti. In 1983 organiseerde Museum Boijmans Van Beuningen als eerste in Nederland een tentoonstelling rond het fenomeen graffiti en schafte het museum enkele doeken aan van o.a. BLADE, SEEN (U.A.), ZEPHYR en NOC 167. De werken van deze graffitischrijvers zijn door jongeren over de hele wereld bestudeerd en gekopieerd. Ze functioneren als inspiratie voor ontwikkeling van nieuwe technieken en tonen zich inmiddels in het museum als op zichzelf staande ikonen.

Kinderworkshops
Tijdens het festival zijn er speciale workshops voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Kinderen maken kennis met de helden van het museum en gaan daarna zelf aan de slag. Meer informatie op www.boijmans.nl.

Openingstijden van de tentoonstellingszaal tijdens De Wereld van Witte de With
Vrijdag 7 september 2007: 17.00 - 22.00 uur
Zaterdag 8 september 2007: 11.00 - 22.00 uur
Zondag 9 september: 11.00 - 17.00 uur

De Wereld van Witte de With is onderdeel van September in Rotterdam 2007, een maand lang kunst en cultuur ter gelegenheid van de opening van het nieuwe culturele seizoen.

Terug