Structureel meer bezoekers

Foto Kees Spruijt
Foto Kees Spruijt

Structureel meer bezoek voor Museum Boijmans Van Beuningen
Tentoonstellingsprogramma 2010

Museum Boijmans Van Beuningen stelt de bezoekersverwachting vanaf 2010 naar boven bij. Het museum trekt de laatste jaren veel meer bezoekers dan begroot. Met het tentoonstellingsprogramma voor 2010 verwacht het museum maar liefst 240.000 bezoekers te trekken. Met name de grote tentoonstelling rond Kees van Dongen zal komend najaar veel liefhebbers op de been brengen.

Het museum presenteert in 2010 een veelzijdig tentoonstellingsprogramma, van hedendaagse installaties tot moderne schilderkunst en Dutch design. Carsten Höller, Atelier Van Lieshout en Kees van Dongen zijn maar enkele van de kunstenaars die komend jaar in Museum Boijmans Van Beuningen exposeren. Daarnaast is de vaste collectie is nog te bewonderen onder de noemer De Collectie Twee, terwijl een belangrijk deel van de museumcollectie bovendien te zien is in de Kunsthal Rotterdam.
Het museum expandeert ook online. Het nieuwe videokanaal ArtTube en het webmuseum worden uitgebreid met de Online Collectie en ALMA, een site die kunstwerken linkt met de afgebeelde artefacten. Bovendien krijgt het museum een vaste plek op TV Rijnmond met het tv-programma Boijmans Journaal.

Structureel
In 2008 trok het museum 55.000 bezoekers meer dan het begrote aantal van 185.000 en in 2009 trekt het museum ruim 40.000 mensen extra. Het omvangrijke programma voor 2010 is van zodanige kwaliteit, dat het museum heeft besloten de bezoekersverwachting structureel naar boven bij te stellen. Verwacht wordt dat komend jaar maar liefst 240.000 bezoekers zich zullen laten verrassen en inspireren in Museum Boijmans Van Beuningen.

Programma 2010
Het museum begint 2010 spectaculair met een installatie van 1500m2 van Carsten Höller (1961). Onder de noemer Divided Divided presenteert hij een nieuwe serie monumentale paddestoelen, videoprojecties, een mobile van vogelkooien (inclusief zingende kanaries) en een zwevende kamer. In de naastgelegen zaal is bovendien Höllers Revolving Hotel Room te zien, en ’s avonds bovendien te huur: van 6 februari tot en met 25 april 2010 kan iedereen een nachtje slapen in dit kunstwerk. Eveneens in het voorjaar toont het museum werk van glaskunstenaar Ritsue Mishima, de eindresultaten van het project Portscapes op de Tweede Maasvlakte, een interventie van Anne Wenzel en werk van Lily van der Stokker.

Op 29 mei 2010 gaat een uniek samenwerkingsproject tussen het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen van start. De Onderzeebootloods op het voormalige RDM-terrein is de locatie voor een zomertentoonstelling van internationale allure. De loods van 5000 m2 dient de hele zomer als decor voor een monumentale installatie van Atelier Van Lieshout. Tegelijkertijd wordt in het museum de grote Bodonzaal door Olafur Eliasson (1967) omgetoverd tot een installatie met waterreflecties van een grote schoonheid en is de zorgvuldig geënsceneerde fotografie van Thomas Demand te zien.

Vanaf 18 september 2010 toont het museum een overzicht van werk van Kees van Dongen (1877 – 1968). Een tentoonstelling van internationale kwaliteit, aansluitend bij de artistieke durf van de kunstenaar. De presentatie belicht aan de hand van hoogtepunten zijn beginperiode, doorbraak, reizen en internationale stijl en het latere succes. Een selectie van 80 schilderijen (kern- en sleutelstukken) geeft een beeld van Van Dongens ontwikkeling vanuit een terugblik: van roem tot atelier. In het najaar wijdt het museum bovendien tentoonstellingen aan het werk van Hella Jongerius en aan Art Nouveau ontwerper Johan Thorn Prikker.

Terug