Portscapes

Hans Schabus, 'Europahaven, Rotterdam, 17 juni 2009', 2009. Met dank aan de kunstenaar.
Hans Schabus, 'Europahaven, Rotterdam, 17 juni 2009', 2009. Met dank aan de kunstenaar.

Portscapes
30 januari - 25 april 2010

Onder de noemer Portscapes vond in 2009 een artistieke ontdekkingsreis plaats naar het verleden, heden en de toekomst van de Rotterdamse haven. Verschillende (inter)nationale kunstenaars lieten zich inspireren door de haven. Museum Boijmans Van Beuningen toont tien kunstprojecten die hieruit voortkwamen in een spraakmakende tentoonstelling.

De aanleg van de Tweede Maasvlakte, een enorme landaanwinning van 2000 hectare in de Noordzee, was voor het Havenbedrijf Rotterdam NV aanleiding voor een ambitieus kunstprogramma. Samen met SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) en Latitudes, een curatoren team uit Barcelona, werd een serie kunstprojecten samengesteld.

Eindresultaten
Een jaar lang lieten (inter)nationale kunstenaars zich inspireren door de omvang, de maatschappelijke, economische en politieke complexiteit van de uitbreiding van het havengebied. Ze reflecteerden daarop onder meer in de vorm van performances, excursies en videowerk. Museum Boijmans Van Beuningen toont de diverse invalshoeken van: Hans Schabus, Bik Van der Pol, Marjolijn Dijkman, Rob Hamelijnck en Nienke Terpsma, Lara Almarcegui, Jorge Satorre, Paulien Oltheten, Jan Dibbets, Roman Keller en Christina Hemauer en Ilana Halperin.

Containers
Niet alleen de kunstenaars werden door de haven geïnspireerd, ook de tentoonstellingsontwerpers, de Overtreders W, vonden er hun inspiratie. Ze ontwierpen containers van industriële stoffen gebaseerd op het formaat van echte havencontainers. In de Richard Serra Zaal van het museum worden de kunstprojecten getoond in deze semitransparante containers. De bezoeker kan tussen de containers doorlopen en binnenin de resultaten bekijken, van films en dia’s tot muziekfragmenten, collages en objecten. Zo is het kleine houten bootje, waarmee Hans Schabus door de Rotterdamse haven zwierf, van dichtbij te zien. Ook de kunstvormen van Jan Dibbets op het maagdelijke Maasvlakte strand zijn opgesteld in het museum.

Nieuwe wereld
Niet vaak waren kunstenaars al in zo’n vroeg stadium betrokken bij een project als de Tweede Maasvlakte. De verschillende foto’s, verhalen en objecten visualiseren de wereld van de Tweede Maasvlakte en brengen het nieuwe land tot leven. Het project Portscapes bevestigt de historische relatie tussen Museum Boijmans Van Beuningen en de haven.

Terug