studio Joost Grootens wint de Rotterdam designprijs 2009

Joost Grootens neemt de prijs in ontvangst van Alice Rawsthorn, foto Fred Ernst
Joost Grootens neemt de prijs in ontvangst van Alice Rawsthorn, foto Fred Ernst

29 november 2009

De Rotterdam designprijs 2009 is uitgereikt aan studio Joost Grootens. Hedenmiddag om 17.00 uur nam Joost Grootens de prijs in ontvangst uit handen van jurylid Alice Rawsthorn. Een onafhankelijke internationale jury verkoos unaniem studio Joost Grootens tot winnaar. De prijs bestaat uit een vrij te besteden geldbedrag van €15.000. De publieksprijs 2009 is gewonnen door Gorilla.

Studio Joost Grootens wint de Rotterdam designprijs met de ingezonden serie Atlassen. Deze serie bestaat uit vier atlassen, waarin Grootens op innovatieve wijze tekst, cartografie, fotografie en infografie weet te combineren. Gorilla won met de visuele column voor de Volkskrant de publieksprijs 2009. Het publiek kon dit jaar online stemmen en na een spannende eindrace heeft het publiek haar stem uiteindelijk aan deze genomineerde gegeven. Vanaf 2006 verzorgde Gorilla, een samenwerkingsverband van vijf ontwerpers, tweeëneenhalf jaar lang dagelijks een visuele column op de voorpagina van de Volkskrant.

Oordeel van de jury
De kwaliteit van het werk van studio Joost Grootens is door de internationale jury unaniem omschreven als eigentijds en van wereldklasse. Zijn mentaliteit bevalt de jury: ‘Grootens hecht groot belang aan de helderheid van de informatie. Zijn ontwerp beoogt duidelijk de lezer te dienen. Ontwerpen is bij Grootens geen egotistische actie, noch de verbeelding van een particuliere visie. Het resultaat is tegelijk schitterend en functioneel.’

De maatschappelijke relevantie van het werk van Grootens duidt de jury als volgt: ‘De atlassen maken de relatie tussen geografie en politiek duidelijk. Atlassen legitimeren bijvoorbeeld de ambities of aanspraken van een imperium. In elke atlas wordt een positie ingenomen ten opzichte van een wereld die in verandering is. Wij leven thans in een tijd van economische crisis, een tijd van wereldomvattend tumult, een moment waarop wij nieuwe keuzen moeten maken. Grootens’ ontwerpen helpen ons om bepaalde aspecten van die veranderingen op verschillende schaalniveaus te begrijpen en te beoordelen.’

Vier Atlassen (2003-2008)
Inzichten over het presenteren van informatie in andere media als het internet hebben in Grootens’ boekontwerpen geleid tot uitgebreide visuele indexen en navigatiesystemen. ‘Het boek is niet een lineair medium, maar een informatiedrager met verschillende mogelijke ingangen’ aldus Grootens. De lezer kan de informatie op verschillende niveaus benaderen en gebruiken voor verder onderzoek.

De prijswinnaars zijn samen met de andere genomineerden nog tot en met 10 januari 2010 te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Terug