Museum koopt hoogste prent ter wereld

PERSBERICHT
Museum koopt hoogste prent ter wereld
16 augustus 2007

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een prent verworven met de stamboom van keizer Karel V, in 1536 vervaardigd door de Antwerpse graficus Robert Peril. De reuzenhoutsnede is 7,25 meter lang en is daarmee de hoogste prent ter wereld. De 21 bladen zijn ingekleurd in de tijd zelf en op linnen geplakt en vormen samen het enig bekende complete exemplaar van de eerste editie van de prent. Het museum doet deze aankoop in het kader van zijn grote Erasmustentoonstelling in 2008.

De houtsnede met de stamboom van Karel V en de Habsburgers is in 1536 vervaardigd door Robert Peril ter ere van de vorst. Dat Karel V tevreden was over het werk van Peril blijkt uit een aanzienlijke geldsom die hij hem nog in hetzelfde jaar als beloning toekende. De prent die Museum Boijmans Van Beuningen aankoopt, maakt deel uit van de eerste, Franstalige editie. Later volgden versies in andere talen. De prent is direct na het drukken ingekleurd en de pigmenten zijn na bijna 500 jaar nog even sprekend. Ingekleurde prenten werden indertijd intensief gebruikt als wandversiering en gingen veelal verloren. Het is dan ook heel bijzonder dat dit exemplaar bewaard is gebleven, als enige complete druk van de eerste editie.

Erasmus
De prent maakt deel uit van de grote Erasmustentoonstelling die het museum organiseert van 8 november 2008 tot en met 8 februari 2009. Desiderius Erasmus (1466 – 1536) is één van de grootste Nederlanders aller tijden. Deze tentoonstelling laat zien waarom iedereen zijn naam nu nog kent. Speerpunten binnen zijn gedachtegoed als godsdienst, satire, oorlog en opvoeding worden belicht aan de hand van schilderijen uit binnen- en buitenland. Sommige van deze topstukken waren nog niet eerder in Nederland te zien.
Als ‘ereraadgever’ had Erasmus een rol bij de opvoeding van de jonge Karel V. Zijn oproep tot vrede zal niet altijd welkom zijn geweest bij de vorst die in deze woelige tijd zijn rijk uitbreidde tot de zon er nooit onderging. De prent van Robert Peril zal de bezoekers van de tentoonstelling op beeldende wijze inzicht verschaffen in de ingewikkelde stamboom van Keizer Karel V.

De aankoopsom van 120.000 euro is ter beschikking gesteld door de Stichting Lucas van Leyden, een in 1936 door de verzamelaar Dr. J.C.J. Bierens de Haan opgerichte stichting ten behoeve van de uitbreiding van de prentenverzameling in Museum Boijmans Van Beuningen.
De grote Erasmustentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Terug