Meesterwerk of kopie? Multimedia in het museum

Röntgenfoto, Anthonie van Dijck, Heilige Hieronymus met een engel, 1618-1621, doek, 168,3 x 134,7 cm. Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen in bruikleen van de Stichting Willem van der Vorm
Röntgenfoto, Anthonie van Dijck, Heilige Hieronymus met een engel, 1618-1621, doek, 168,3 x 134,7 cm. Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen in bruikleen van de Stichting Willem van der Vorm

Meesterwerk of kopie?
5 december 2009 – 14 februari 2010

Met behulp van innovatieve multimediatechnieken presenteert Museum Boijmans Van Beuningen vanaf 5 december een schilderijenonderzoek aan het publiek. Twee op het oog identieke versies van de ‘Heilige Hieronymus met een engel’ van Anthonie van Dijck zijn uitgebreid onderzocht. Bijzondere audiovisuele en geprojecteerde animaties maken het onderzoek inzichtelijk en geven antwoord op de omstreden vraag: welk schilderij is het origineel?

De twee schilderijen van Anthonie van Dijck (1599-1641) worden in de tentoonstelling naast elkaar gepresenteerd. Projecties op de doeken markeren de verschillen en overeenkomsten tussen de twee versies. De meest geavanceerde technische onderzoeksmethoden worden toegelicht, zoals röntgenfoto’s, infraroodopnames en analyse van verfmonsters. Tijdens een voorstelling van 8 minuten beleven de bezoekers het onderzoek aan de hand van licht en geluid. Welke van de twee werken werd het eerst geschilderd? En is de tweede versie van de hand van Van Dijck zelf of was iemand anders hier verantwoordelijk voor?

Van de schilderijen is er een afkomstig uit de museumcollectie in bruikleen van Stichting Willem van der Vorm en één van het Nationalmuseum Stockholm. Ze zijn de afgelopen twee jaren intensief onderzocht door restauratoren en conservatoren van beide musea. Bij de tentoonstelling verschijnt deel 4 van Boijmans Studies, ‘Meesterwerk of kopie? Twee versies van Anthonie van Dijcks Heilige Hieronymus met een engel’ waarin het onderzoek uiteen wordt gezet. (€16,50 ISBN 978-90-6918-242-1)
De presentatie is vanaf 28 februari 2010 te zien in Nationalmuseum Stockholm en vanaf 10 juni 2010 in Museum M Leuven. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Willem van der Vorm.

Terug