De Nieuwste Collectie

Robert Gober, Zonder titel, 2005-2006, gegoten loodkristal en verf, courtesy: de kunstenaar en Matthew Marks Gallery
Robert Gober, Zonder titel, 2005-2006, gegoten loodkristal en verf, courtesy: de kunstenaar en Matthew Marks Gallery

De Collectie Verrijkt
Vaste collectie aangevuld met bruiklenen
31 oktober t/m 7 februari 2010

Museum Boijmans Van Beuningen denkt in het openbaar na over de eigen hedendaagse kunstcollectie. In zes zalen toont het museum de surreële belevingswereld van zes hedendaagse kunstenaars. Stukken uit de collectie zijn aangevuld met bruiklenen.

Werk van Robert Gober, Sarah Lucas, Daan van Golden, Helena van der Kraan, Maria Roosen en Sharon Lockhart wordt van 31 oktober tot 7 februari tentoongesteld. Het museum volgt deze nationale en internationale kunstenaars al jaren en presenteert nu de eigen aankopen uit het verleden naast bruiklenen, afkomstig van de kunstenaars. Zo worden mogelijke toekomstige richtingen voor de collectie geschetst en evalueert het museum de eigen kunstaankopen.

Transformatie
In iedere zaal is het werk te zien van een van de kunstenaars. In totaal worden er circa vijftig werken getoond. Bruiklenen komen onder andere van Robert Gober en van Helena van der Kraan. De objecten verschillen qua materiaalgebruik en stijl. Ook de periode waarin ze tot stand zijn gekomen is verschillend. De kunstenaars transformeren alledaagse objecten door ze uit te voeren in onalledaags materiaal. Allemaal putten zij inspiratie uit intimiteit, de directe omgeving en het dagelijks leven.

Provocatie
Van Gober (1954) is ondermeer een wassen onderlijf, Zonder titel (torso), uit de museumcollectie te bewonderen. Naar aanleiding van de film L’argent de poche (1976) van de Franse cineast François Truffaut maakte kunstenaar Sharon Lockhart (1964) foto’s waarin de intieme kusscene uit de film door jonge kinderen wordt nagespeeld. Van Sarah Lucas (1962), een van de rebellerende ‘Young British Artists’ van de jaren 90, zijn provocatieve en humoristische foto’s, collages en sculpturen te bekijken. Ook Roosen (1957), Van der Kraan (1940) en Van Golden (1938) hebben elk hun eigen manier om iets bijzonders van het alledaagse te maken.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit ruim 140.000 kunstwerken. Variërend van middeleeuwse kunstnijverheid en 17de-eeuwse schilderkunst tot modern design en hedendaagse installaties. De verzameling tot circa 1945, wordt permanent getoond in De Collectie Twee. De hedendaagse kunst is te zien in presentaties als deze. De huidige presentatie is de tweede in een serie.

Samenwerking
Gastconservator voor De Collectie Verrijkt is Peter Hecht, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, en fellow van de Vereniging Rembrandt. De Vereniging ondersteunt Nederlandse musea bij kunstaankopen en wil de kennis over het Nederlands openbaar kunstbezit vergroten. Speciaal daartoe stelde zij het Vereniging Rembrandt fellowship in.
Voor de vormgeving tekent stilist Maarten Spruyt, met medewerking van beeldend kunstenaar Peter Struycken, die een kleurontwerp maakt voor de wanden en lichtadvies geeft.

De Collectie Verrijkt is gefinancierd uit het legaat van mevrouw N.C. van Riemsdijk-Borsje (2006), bestemd voor de collectie oude kunst in het museum, en mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt en Rabobank, educatief partner.

 

Terug