Radio Rood - Moritz Ebinger

Moritz Ebinger, maquette Radio Rood, 2009, foto: Kees Spruijt
Moritz Ebinger, maquette Radio Rood, 2009, foto: Kees Spruijt

Live radio vanuit het entreegebied
19 december 2009 – 7 februari 2010

Vanuit het entreegebied van Museum Boijmans Van Beuningen zendt de Zwitserse kunstenaar Moritz Ebinger deze winter live radio uit. Als presentator nodigt hij in zijn radiostudio gasten uit om te spreken over de kleur rood. Elke zondag vanaf 14.00 uur kan iedereen live luisteren naar Radio Rood op 107.5 FM. Bovendien kunnen bezoekers van het museum de uitzendingen bijwonen.

Moritz Ebinger bouwt een radiostudio met o.a. microfoons, tafels, stoelen, pennen, platenspelers en andere objecten. Alle objecten bedekt hij met een dikke laag rode verf. Vanuit deze studio in het entreegebied van het museum maakt Ebinger radio-uitzendingen over de kleur rood. Hij interviewt kunstenaars, politici en medewerkers van Museum Boijmans Van Beuningen.

Rood
Van 19 december 2009 tot en met 7 februari 2010 kan iedereen elke zondag live luisteren naar Radio Rood op 107.5 FM. In de uitzendingen praat Ebinger over zijn fascinatie voor de kleur rood, als symbool voor de liefde, haat, romantiek, vuur, communisme etc. Hij vertelt zelf en laat zijn gasten fictieve en waargebeurde verhalen ten gehore brengen. Aan de hand van rode attributen, een hoorspel of speciaal gecomponeerde muziek ontstaan onverwachte en bijzondere gesprekken. Volgens Ebinger is het mogelijk om meer diepgaande gesprekken te voeren door concentratie op een kleur.

Duizendpoot
Moritz Ebinger noemt zichzelf een zelfstandige opstandige duizendpoot. Hij tekent, schildert op muren en maakt radioprogramma’s, bouwt installaties en werkt met verschillende materialen - zo bouwde hij schepen van knäckebröd. Hij is vooral bekend om zijn muurschilderingen, zijn meest recente schildering is te zien in KAdE kunsthal in Amersfoort.

Online radio
De live uitzendingen van Moritz Ebinger op zondag kan men ook thuis via de website beluisteren. Vanaf 20 december kan men op internet en bij de radiostudio in Museum Boijmans Van Beuningen continu naar Radio Rood luisteren.

Radio Rood is mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties (STIFO) en Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst.

Terug