Genomineerden Rotterdam designprijs 2009

Op zaterdag 19 september 2009 zijn de genomineerden voor de Rotterdam designprijs 2009 bekend gemaakt door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en Peter van Ingen, voorzitter van de nominatiecommissie (die bovendien een bijzondere regeling aankondigde van het Fonds BKVB). Hiermee werd de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen geopend. Tot en met 10 januari 2010 toont het museum projecten en de ontwerpmotivatie van de tien meest toonaangevende ontwerpers en/of opdrachtgevers van de afgelopen twee jaar.

Overzicht van genomineerden Rotterdam designprijs 2009:
Atelier NL en Maarten Kolk
Christien Meindertsma
Customr
Damen Shipyards T&W Designteam
Gorilla
Jair Straschnow & Gitte Nygaard
Koninklijke Tichelaar Makkum
studio Joost Grootens
Studio Makkink & Bey
Studio Wieki Somers

Nationale prijs
De Rotterdam designprijs is een tweejaarlijkse, nationale prijs die de gemeenschappelijke kwaliteiten van het Nederlandse ontwerp onder de aandacht brengt en het designdebat versterkt. Het aandachtspunt is sinds de vorige editie verschoven van het autonome product naar de visie van de ontwerper.

Prijsuitreiking en symposium
De winnaar van de Rotterdam designprijs 2009 wordt in de loop van de tentoonstelling door een internationale jury gekozen en wint een vrij te besteden geldbedrag van 15.000 euro. De jury bestaat uit Alice Rawsthorn (journalist Herald Tribune en design criticus, GB), Rick Poynor (schrijver en design criticus, GB) en Patrizia Moroso (artistiek directeur Moroso, IT).

Voorafgaand aan de prijsuitreiking op 29 november organiseert de Stichting Designprijs Rotterdam samen met Premsela – Dutch Platform for Design and Fashion een symposium over de huidige stand van zaken van het Nederlandse ontwerp bekeken vanuit een internationaal perspectief. Een aantal gerenommeerde gastsprekers uit het buitenland delen hun visie op de vooruitstrevendheid van het actuele Nederlandse design. Voor meer informatie zie www.boijmans.nl.

Stemmen voor de publieksprijs
Naast de vakprijs wordt dit jaar een publieksprijs uitgereikt. Bezoekers kunnen een stem uitbrengen op de website www.designprijs.nl en in de tentoonstelling. De genomineerden, hun werk en visie worden gepresenteerd in een serie videoportretten die gemaakt zijn door Hans Wessels. Op de website is de serie te bezichtigen en kan de bezoeker een reactie en stem achterlaten.

Voor meer informatie over eerdere edities van Rotterdam designprijs: www.designprijs.nl .
De Rotterdam designprijs 2009 is een initiatief van Stichting Designprijs Rotterdam en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam dienst Kunst en Cultuur, Stichting Bevordering van Volkskracht en Stichting Stokroos. De publieksstemming is mede mogelijk gemaakt door Narb, people filtered art. De tentoonstelling is onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.

Terug