Titus op reis

Rembrandt Harmensz van Rijn, Titus aan de lessenaar, 1655, collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Persbericht

Titus op reis
4 september 2014

Het topstuk ‘Titus aan de lessenaar’ gaat op reis. Tijdens 24 uur cultuur kan iedereen het kunstwerk uitzwaaien.

Het schilderij met daarop Rembrandts zoon Titus wordt uitgeleend aan The National Gallery in Londen en het Rijksmuseum Amsterdam. Museum Boijmans Van Beuningen leent het werk bij hoge uitzondering uit en is trots dat het deel uitmaakt van een belangrijke tentoonstelling bij deze twee gerenommeerde instituten. De tentoonstelling ‘Rembrandt: de laatste jaren’ laat hoogtepunten van de meesterschilder zien. ‘Titus’ wordt verenigd met andere topstukken van Rembrandt, zoals ‘Het Joodse Bruidje’ en ‘Zelfportret als de apostel Paulus’. Het werk vertrekt op 15 september en keert in juni 2015 terug.

Ontroerend
‘Titus aan de lessenaar’ wordt beschouwd als een van de meest ontroerende schilderijen van de hand van Rembrandt van Rijn. Het doek werd in 1940 verworven met steun van Vereniging Rembrandt, 120 Vrienden van het museum en de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen. ‘Titus’ is onderdeel van vele educatieve programma’s en komt aan bod in diverse audiotours.

Rembrandteske werken
Museum Boijmans Van Beuningen heeft een groep van vijf schilderijen, waaronder
‘De eendracht van het land’ en ‘Tobias en zijn vrouw’, 31 tekeningen en een belangrijke verzameling etsen van de meesterschilder in de collectie. Twee tekeningen van Rembrandt reizen mee naar de tentoonstelling: ‘Boerderij aan het water’ (ca. 1653) en een voorstudie voor het beroemde schilderij ‘De Staalmeesters’ dat ook te zien is. In de museumzaal waar ‘Titus aan de lessenaar’ nu hangt, is vanaf half september een werk te zien van één van de laatste leerlingen van Rembrandt: het topstuk ‘ Abraham en de engelen’ van Aert de Gelder, ook uit eigen collectie.

Boijmans op reis
Reizende topstukken zijn visitekaartjes van Museum Boijmans Van Beuningen. Miljoenen kunstliefhebbers wereldwijd genieten dagelijks van honderden meesterwerken uit Rotterdam, zoals op dit moment ‘De Mandril’ van Oskar Kokoschka in Duitsland en ‘La Reproduction Interdite’ van René Magritte in de Verenigde Staten. Vooraanstaande musea in onder meer Parijs, New York en Tokyo maken jaarlijks belangrijke tentoonstellingen met kunstwerken uit de Maasstad. Dankzij het uitlenen van Boijmans’ topstukken van Dalí en Magritte ontving het museum in ruil belangrijke sleutelwerken voor de tentoonstelling over bijvoorbeeld Brancusi, Rosso en Man Ray. Dit najaar reist ook ‘De Kwakzalver’ van Gerard Dou uit eigen collectie naar het Budapest Museum of Fine Arts, waar het te zien is in de tentoonstelling ‘Rembrandt and the Painting of the Dutch Golden Age’.