Reizende ambassade voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Boijmans

Manon van Hoeckel, In Limbo Embassy, 2015

Persbericht

Reizende ambassade voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Boijmans
18 november 2015

Na Amsterdam en Eindhoven strijkt In Limbo Embassy neer op de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen. Van 24 tot en met 29 november is dit initiatief van kunstenaar Manon van Hoeckel onderdeel van Design Column #11 Migration Matters te zien in Rotterdam. Deze reizende ambassade vertegenwoordigd de groep ongedocumenteerde Nederlanders die niet in Nederland mogen blijven, maar ook niet terug kunnen naar het land van herkomst. Zij nodigen de bezoeker uit om met hen in gesprek te gaan.

In Limbo Embassy is opgericht voor mensen die letterlijk tussen wal en schip terecht zijn gekomen. Voor mensen die niet alleen statenloos zijn geworden, maar ook hun stem lijken te hebben verloren in het debat over de asielaanvraag. De ambassade geeft hen die positie terug en opent daarnaast het gesprek. De ambassade genereerde al veel aandacht in de media en was te zien als onderdeel van het VPRO programma Tegenlicht aflevering: Gimme Shelter. Het project komt in december in Rotterdam terug. Op zaterdag 12 december tijdens de Rotterdamse Debatnacht in Arminius zal de In Limbo Embassy ook in functie zijn.

Design Column #11 Migration Matters
Iedere drie maanden wordt in de Design Column een onderwerp uit het nieuws uitgelicht door middel van een kleine tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. De column is een plek waar ontwerpers en kunstenaars worden getoond die eigenzinnige oplossingen zoeken voor actuele problemen. In Design Column #11 Migration Matters toont het museum zowel praktische oplossingen als vernieuwende concepten die ingaan op de vluchtelingenproblematiek. Onderdeel van de presentatie zijn Better Shelter een initiatief van IKEA en UHNCR, Bas Timmer en Alexander de Groot, Femke Herregraven, Stefania Vulpi, Eisuke Tachikawa, Toshiyuki Nakaie, Kaori Hasegawa, Guillaume Couche, Rodrigo Garcia Conzalez en Pierre Paslier. Volg de discussie via: www.designcolumn.nl.

Met dank aan
De Design Column is ontwikkeld met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de BankGiro Loterij.