Doorlopend in beweging - Richard Serra’s Wassende Bogen

Richard Serra, Wassende Bogen, 2014. Foto: Nieuwe Beelden Makers.

Persbericht

Doorlopend in beweging - Richard Serra’s Wassende Bogen
21 oktober 2014

Dit najaar worden bezoekers met projecties, geluid en bewegend beeld ondergedompeld in het verborgen verhaal achter de ‘Wassende bogen’. De zaal aan de straatzijde toont een 13 minuten durende multimediale presentatie over dit werk van Richard Serra.

Richard Serra's (San Francisco, 1939) ‘Wassende bogen’, twee roestige stalen bogen in een lege zaal, is een van de meest markante werken in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Tegelijkertijd is het een van de minst begrepen kunstwerken. Middels een multimediale tentoonstelling, een symposium en een filmprogramma krijgt de bezoeker inzicht in de geschiedenis van het opvallende werk. Conservator Saskia van Kampen-Prein werkte een jaar aan het onderzoek dat voorafging aan de tentoonstelling. Op basis hiervan ontwikkelde zij samen met IJsfontein een bijzondere multimediale presentatie, die mede mogelijk is gemaakt door het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij.

In beweging
De multimediale presentatie gaat in op de manier waarop kunstwerken over tijd veranderen.
Serra maakte het kunstwerk in 1980 voor zijn solotentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. Met steun van het Fonds W. van Rede werd het vlak daarna aangekocht. Door de zorgvuldige plaatsing van de bogen in de zaal wilde Serra het publiek de ruimte anders laten ervaren. Over de jaren heen is de architectuur van het museum meerdere malen ingrijpend veranderd waaronder de zaal waar Serra het kunstwerk oorspronkelijk voor had gemaakt. Niet alleen de ingang van het museum werd naar deze zaal verplaatst waardoor die veranderde in een entreegebied, ook werd de oorspronkelijke trap tussen de bogen vervangen door een hellingbaan, het plafond verhoogd en zijn de tegels vervangen door een betonnen vloer. Het kunstwerk zelf is ook niet onaangetast gebleven. Op verzoek van Serra zijn de oude bogen vervangen door nieuwe bogen met andere afmetingen. Deze tweede versie is ruim een meter hoger en een halve centimeter dikker dan het oorspronkelijke kunstwerk en sluit daardoor beter aan bij de nieuwe afmetingen van de zaal. De huidige ruimte is tweemaal zo groot als de zaal in 1980 en wordt zo nu en dan gebruikt voor het tonen van andere kunstwerken.

Saskia van Kampen-Prein, conservator: “We willen met deze tentoonstelling laten zien dat het uiterlijk en de betekenis van kunstwerken niet gefixeerd zijn, maar veranderen. Door gebruik te maken van multimediale technieken kunnen we alle veranderingen aan het kunstwerk en het gebouw op ware grootte projecteren in de zaal. Bovendien sluit deze vorm goed aan bij de wens van de kunstenaar om de ruimte om het kunstwerk heen zo leeg mogelijk te laten. Na elke voorstelling is het kunstwerk dan ook in volle glorie te zien in een lege tentoonstellingszaal. Hierdoor kan de bezoeker het kunstwerk ervaren zoals Serra het heeft bedoeld met de kennis die in de voorstelling is opgedaan.”

Mondriaan Fonds: “Vooral de filmfragmenten in de tentoonstelling brengen de ideeën van Serra en de geschiedenis van dit werk pakkend in beeld. 'Doorlopend in beweging' sluit daarmee goed aan bij het belang dat het Mondriaan Fonds hecht aan inspirerende presentaties die het werk meer zichtbaarheid geven.''

BankGiro Loterij: “Met steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij dragen wij als de cultuurloterij van Nederland, graag bij aan het toegankelijk maken van de collectie.”

Symposium
Op 14 november 2014 vindt in Museum Boijmans Van Beuningen en in samenwerking met de Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) een symposium plaats waarin verschillende werken van Serra in Nederlands museaal bezit worden toegelicht. De sprekers zijn restauratoren en conservatoren werkzaam bij het Stedelijk Museum Amsterdam, Kröller-Müller Museum, Bonnefanten museum (i.s.m. de Universiteit Maastricht), Museum Boijmans Van Beuningen, SBMK en freelance kunsthistoricus Jan van Adrichem.

Er zijn ongeveer zeven site-specific werken van Serra en enkele vroege werken met rubber en neon, tekeningen en films in Nederlandse collecties. Museum Boijmans Van Beuningen beheert naast ‘Wassende bogen’ zeven films, vijf video’s en een viertal tekeningen in de collectie.