Museum Boijmans Van Beuningen verwerft Koenigs-tekeningenboek

Planten: gecombineerd met de dieren en vogels, mogelijk naar echte planten. Fotograaf: Studio Tromp, Rotterdam. Architectuur en landschappen: 16e eeuw, deels gekopieerd naar ander voorbeeld, w.o. een houtsnede uit de Hypnerotomachia Poliphili, uitgegeven door Aldus Manutius, VenetiŽ 1499. Studio Tromp Dieren en vogels: vroeg 15e eeuw, waarschijnlijk gebaseerd op eerdere voorbeelden, studie van een panter direct gerelateerd aan een kwalitatief minder goed blad in Weimar. Studio Tromp

Persbericht

Museum Boijmans Van Beuningen verwerft Koenigs-tekeningenboek
26 oktober 2016

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een zeldzaam Noord-Italiaans tekeningenboek uit de vijftiende eeuw verworven. Het gaat hier om het vroegste intact bewaard gebleven voorbeeld van een Italiaans modelboek.

Het formaat van het tekeningenboek is ongeveer dat van een zakagenda (121 x 75 mm) en bestaat uit 48 bladen perkament. Een anonieme kunstenaar in de eerste helft van de vijftiende eeuw heeft er gekleurde voorstellingen van vogels, insecten planten en zoogdieren in getekend, waaronder twee liggende jachtluipaarden, met halsband en ketting, kennelijk kostbare exotische huisdieren aan een vorstenhof.

Tweetal anonieme kunstenaars
Ongeveer honderd jaar later, in het tweede kwart van de zestiende eeuw, heeft een tweede kunstenaar op de nog lege bladzijden pentekeningen van landschappen, stadsgezichten en architectuur toegevoegd. Het tekeningenboekje sluit goed aan bij de collectie vroege Italiaanse tekeningen in Museum Boijmans Van Beuningen, waar ook het beroemde album met tekeningen van Benozzo Gozzoli en leerlingen bewaard wordt, afkomstig uit de Collectie Koenigs.

Tweede Collectie Koenigs
Het tekeningenboekje heeft deel uitgemaakt van de ‘Tweede Collectie Koenigs’, die tot na de Tweede Wereldoorlog in familiebezit is gebleven, en was als onderdeel van het erfdeel van Koenigs’ oudste dochter Christine van der Waals-Koenigs (1915-1995) van 1982 tot 2000 in bruikleen bij Museum Boijmans Van Beuningen. Na terugtrekking van dat bruikleen zijn die tekeningen door haar erfgenamen merendeels geveild bij Sotheby’s in New York in januari 2001.

Herenigd
Dit tekeningenboekje is buiten de veiling gehouden en dit jaar via een tussenpersoon aangekocht van de Erven Koenigs, die het bij voorkeur in Rotterdam herenigd zagen met de collectie van hun grootvader. Het is nu voor het eerst te zien, samen met veertig andere tekeningen uit de beroemde Collectie Koenigs, in de tentoonstelling Rondom Fra Bartolommeo. Deze tentoonstelling is nog tot 15 januari 2017 te zien in het Prentenkabinet van het museum.