Eindejaarsoverzicht 2014

Tentoonstelling Brancusi, Rosso, Man Ray - Framing Sculpture (door Kunstbeeld uitgeroepen tot Beste tentoonstelling 2014). Foto: Gert-Jan de Rooij, Amsterdam. Medardo Rosso, Femme à la voilette, 1895. Met links in beeld: Paul Cézanne, landschap bij Aix met de Tour de César, 1895. Museum Boijmans Van Beuningen Kunst4Kids, 2014. Foto: Fred Ernst Artist impression Collectiegebouw: ontwerp aan straatzijde. Ontwerp MVRDV. © MVRDV Internationale lof voor Rotterdam in 2014

Een top museum in ondernemende stad
overzicht van 2014

In 2014 heeft Museum Boijmans Van Beuningen weer honderdduizenden bezoekers verrijkt, verrast en verleid. In binnen- en buitenland zagen 320.000 mensen de prachtige collecties en tentoonstellingen van het museum. Museum Boijmans Van Beuningen wist gelden te werven voor een inspirerend programma en goede aanwinsten. Samen met betrokken bedrijven, fondsen en particulieren bouwt het museum op duurzame wijze aan de toekomst van dit 165 jaar jonge en dynamische museum.

Internationale lof
Rotterdam is een stad waar veel mensen met lof over spreken. Ook het museum is terug te vinden in de ‘lijstjes’. Zoals de top 5 Rotterdam tips van Lonely Planet. De expositie ‘Brancusi, Rosso, Man Ray - Framing Sculpture’ - mogelijk gemaakt door de Turing Toekenning - werd door Kunstbeeld uitgeroepen tot beste tentoonstelling van 2014 en kreeg een zeer hoge waardering (cijfer 9) van de bezoekers. De verworven Van Eyck-tekening staat op de shortlist Acquisition of the Year van Apollo Magazine. Een internationale schare van ruim 1,3 miljoen volgt het museum online via de websites, de video’s en social media. Veel belangrijker zijn de honderdduizenden kunstliefhebbers van jong tot oud, die het museum ook dit jaar welkom heet.

Reizende kunst
In 2014 reisden ruim 400 collectiestukken de wereld rond. Bijna 1 miljoen Amerikanen genoten van de Rotterdamse Magritte’s in New York, Chicago en Houston. Enkele schilderijen van Monet werden getoond in ‘Around Monet’, met ruim 366.000 bezoekers de best bezochte Italiaanse tentoonstelling van 2014. De tentoonstelling over Oskar Kokoschka reisde naar Wolfsburg en was ook daar een groot succes. De collectie vroege Nederlandse tekeningen is bij Fondation Custodia in Parijs getoond. Deze collectie is nu te zien in het museum en gaat in de komende jaren op reis naar grote musea in de Verenigde Staten.

Publiek depot voor topcollectie
Het Collectiegebouw staat in zijn definitieve vorm op de tekentafel. Het museum trekt sinds de zomer de stad in om de Rotterdammers en toeristen bekend te maken met zijn state-of-the-art onderkomen voor de collecties van Rotterdam. In een enquête verklaarde 57% van de Rotterdammers zich expliciet voor de komst (20% was tegen, de overige nog geen mening) van het nieuwe gebouw op het grindterrein van het Museumpark.

De verzameling is dit jaar uitgebreid met 97 schenkingen, 53 langdurige bruiklenen en 113 aanwinsten, vaak mogelijk gemaakt door partners als BankGiro Loterij, Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds, VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. In het voorjaar kreeg het museum de kans om de tekening ‘Kruisiging van Christus’ toegeschreven aan Van Eyck te verwerven. Op de TEFAF werd een unieke Hammershøi gekocht, de eerste in Nederland, en zeer recent verwierf het museum een topsculptuur van de Italiaanse impressionist Medardo Rosso.

Impuls in de stad
Er vloeit veel geld terug in de stad via de activiteiten van het museum. De museumbezoeker zorgt voor een economische impuls van ca. 11 miljoen euro per jaar. Afgelopen zomer ontving het museum veel buitenlandse bezoekers, zeker 1 op de 7 bezoekers was toerist. Uit onderzoek bleek dat 69% van de Rotterdammers het museum van belang vindt voor het woonplezier. Tweederde van onze bezoekers reisden speciaal voor het museum naar Rotterdam. Het museum trekt 30% (ca. 100.000 mensen) bezoekers uit Rotterdam en omgeving, waaronder 22.000 leerlingen die een onderwijsprogramma volgden.

Het museum werkt aan duurzame relaties in de stad Rotterdam en richtte in 2014 de Boijmans Business Club op. Het Rotterdamse Nedspice maakt met een eigen fonds op naam restauraties mogelijk. Met de oprichting van Stichting Endowment Museum Boijmans Van Beuningen bouwt het museum aan een duurzame financiële toekomst in de stad.

Geïnspireerd leren
Het educatieve programma van het museum betrok publiek actief bij het museum. Ongeveer 13.000 mensen van jong tot oud namen deel aan lezingen, workshops, symposia en andere activiteiten rond tentoonstellingen en collectie. In het voorjaar startten zo’n 800 kinderen hun kunstverzameling tijdens Kunst4Kids en was 30% van de bezoekers actief bezig in een van de studio's van Brancusi, Rosso en Man Ray. 165 muzikanten schreven dit najaar een nummer bij een kunstwerk voor de muziekcompetitie Art Rocks - waaraan nu ook het Groninger Museum en het Centraal Museum meedoen - en 140 modeontwerpers deelden hun toekomstvisie in de modeontwerpwedstrijd. Twaalfmaal speelden kamerensembles van het Rotterdams Philharmonisch op zaal voor bezoekers en genodigde scholieren. De samenwerking met scholen is opnieuw geïntensiveerd in 2014. In het onderwijs pioniert het museum met een innovatief Taal- en rekenprogramma, door het Ministerie van OCW omarmd als voorbeeldproject voor cultuureducatie.

ARTtube
Het videokanaal ARTtube zette enkele belangrijke nieuwe stappen in 2014. De samenwerking is gegroeid van vijf naar elf musea, waarmee ARTtube zich meer en meer ontwikkelt tot hét (inter)nationale platform voor video’s over kunst en design. In samenwerking met NTR
School TV ontwikkelde ARTtube twaalf ARTclips, korte video's waarin presentator Maurice Lede vragen van jongeren over kunst op aansprekende wijze behandelt. Ook op Lowlands bereikte ARTtube in een eigen festivaltent een jong publiek, dat creatief aan de slag ging in de workshops en tussendoor kon relaxen in de videoruimte. 175.000 unieke bezoekers vonden ARTtube, de video’s werden 300.000 keer bekeken en de musea plaatsten gezamenlijk ruim 100 nieuwe video’s. Museum Boijmans Van Beuningen maakte dit jaar 20 nieuwe video’s over kunstenaars, tentoonstellingen en de collectie. In 2015 start ARTtube het jaar goed met de lancering van de vernieuwde website.

Nieuwjaar
Modeliefhebbers kunnen nog tot en met het derde weekend van januari genieten van de mode van morgen in ‘The Future of Fashion is Now’, een initiatief van schrijver, mecenas en kunstactivist Han Nefkens en mode-expert José Teunissen. De eigen collectie wordt in 2015 uitvoerig getoond, te beginnen met de expositie ‘La La La Human Steps’, die start tijdens Art Rotterdam. In de zomer is het beste design uit Nederland en België te zien in de tentoonstelling ‘Design Derby: Nederland - België (1815-2015)’. In het najaar toont het museum hoe het dagelijks leven zijn intrede doet in de vroegste genreschilderkunst uit de Nederlanden. Met unieke bruiklenen, van onder meer Jeroen Bosch en Pieter Bruegel, afkomstig uit het Kunsthistorisch Museum in Wenen en het Prado in Madrid. Deze musea lenen hun topstukken van deze meesters - bij hoge uitzondering - uit aan Rotterdam.

Eind april neemt de gemeenteraad het definitieve besluit over het Collectiegebouw, naar ontwerp van MVRDV: de nieuwe en publiek toegankelijke schatkamer voor de Rotterdamse kunstcollectie.