Tijdloze erotiek - Renaissanceprenten en modefotografie

Tijdloze erotiek: Renaissanceprenten en modefotografie

Persbericht

Tijdloze erotiek: unieke tentoonstelling in Prentenkabinet
28 juli 2016

Reclame voor parfums, jeans en lingerie zijn een voertuig voor dromen, net als prenten dat ruim vijfhonderd jaar eerder waren. Kunstenaar Martin Hesselbein ontdekte een opvallende gelijkenis. Als gastconservator combineerde hij renaissanceprenten en bijpassende mode-advertenties, met verbluffend resultaat.

Zwoel en sexy: reclamefotografen weten hoe ze de consument moeten verleiden. De codes zijn duidelijk en bekend. Modellen zijn mooier en slanker dan gewone mensen, de wereld waarin ze leven is ideaal en altijd vergeven van zonneschijn. Ze leunen bevallig tegen een muur of kijken de voorbijganger uitdagend aan, met een erotisch geladen blik.

Klassiek
De Zwitserse kunstenaar Martin Hesselbein ontdekte hoe klassiek de poses van modellen in modeadvertenties eigenlijk zijn en hoezeer hun houdingen gekopieerd lijken van prenten uit de vijftiende en zestiende eeuw. Als gastconservator richt hij een fijne, kleine expositie in het Prentenkabinet van Museum Boijmans Van Beuningen in met prenten uit de periode van 1475 tot circa 1550. Ze worden geplaatst naast modeadvertenties die Hesselbein in de loop der jaren uit verschillende magazines scheurde. Zo zijn prenten van onder anderen Jakob Binck, Marcantonio Raimondi en Cherubino Alberti te zien naast advertenties van merken als Versace, Armani Red en Jil Sander. Gecombineerd zorgen de prenten en reclames voor een bijzondere kijkervaring.

Etalage
Prenten hadden in de renaissance een duidelijke functie: voor kunstenaars waren ze een soort etalage om te laten zien tot welk perspectiefgebruik en magnifieke techniek ze in staat waren. Net als reclame van tegenwoordig was het een manier om meer bekendheid te genereren voor hun werk.

Hedonisme
De geselecteerde prenten hebben een sterke hedonistische lading en communiceren gecombineerd met de advertenties het ultieme carpe diem-gevoel. ‘Ze bevatten een net zo expliciete belofte van sensualiteit als eigentijdse modefotografie,’ zegt Hesselbein. Peter van der Coelen, conservator Prenten en tekeningen van Museum Boijmans Van Beuningen: ‘Deze tentoonstelling laat bezoekers met een frisse, nieuwe blik naar prenten kijken.’

Prentenkabinet
Het Prentenkabinet van Museum Boijmans Van Beuningen wordt gerekend tot de wereldtop. Het bezit ongeveer 15.000 tekeningen en 65.000 prenten. Daartoe behoren beroemde tekeningen van Nederlandse, Duitse, Franse, Spaanse en Italiaanse meesters van onder anderen Leonardo da Vinci, Rafaël, Michelangelo, Bruegel, Rubens, Rembrandt, Goya en Cézanne. Het Prentenkabinet bezit ook prenten en tekeningen van moderne en hedendaagse kunstenaars als Salvador Dalí, René Magritte, Yayoi Kusama en Paul Noble.

Tijdloze erotiek: Renaissanceprenten en modefotografie is te zien van 13 augustus tot en met 9 oktober