Boijmans viert de kunst

John Baldessari, Beethovenís Trumpet (With Ear), 2007.

Persbericht

Boijmans viert de kunst
7 oktober 2014

Volop hedendaagse kunst dit najaar bij Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum toont vijf hedendaagse tentoonstellingen, naast de modetentoonstelling The Future of Fashion is Now en de jubileumtentoonstelling van Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers). “Vijf interessante en boeiende installaties en presentaties van actuele hedendaagse kunstenaars in het Boijmans”, aldus directeur Sjarel Ex. De feestelijke opening is op zaterdag 11 oktober.

Melanie Smith
In de eerste Nederlandse solotentoonstelling van de internationaal gerenommeerde Mexicaans/Britse kunstenaar Melanie Smith (1965, Poole) presenteert Museum Boijmans Van Beuningen haar meest recente videowerk, objectverzamelingen, schilderijen, foto’s, video’s en collages, alle gemaakt vanaf 1994 tot nu. De tentoonstelling is een ware beleving: de museumruimtes zijn groen en roze en nemen de bezoekers mee in Smiths onderzoek en belevingswereld.

Sensory Spaces 5 - Siobhán Hapaska
Voor de vijfde editie van de reeks Sensory Spaces maakt Siobhán Hapaska (1963, Belfast) een installatie met hangende en trillende olijfbomen. Hapaska spreekt met haar installaties alle zintuigen aan. In deze poëtische installatie nodigt ze de bezoeker uit om haar werk niet zozeer te begrijpen maar te voelen.

Sef Peeters
Leeft de kunstenaar eeuwig voort in zijn werk? Of raakt het werk - en dan onvermijdelijk ook de kunstenaar - in vergetelheid? Sef Peeters (1947, Venlo) benadert deze nijpende vraag generatiegenoten uit de museumcollectie. Sef Peeters toont naast deze installatie een reeks tekeningen die hij in zijn eigen archief terugvond.

Helen Frik
Helen Frik (1960, Worcester) is kunstenaar én directeur van de Frik Collection Ceramic Museum (FCCM). Deze museumcollectie bestaat uit bijna tweehonderd stukken: vreemde vazen, merkwaardige objecten en bizarre gebruiksvoorwerpen. De werken zijn in alle opzichten hybride en bevatten brokstukken uit andere werelden en vroegere tijden. Naast de collectie van FCCM toont Frik ook nieuw werk.

Serra’s ‘Wassende bogen’
In het programma rondom de ‘Wassende bogen’ van Richard Serra (1939, San Francisco) brengt Museum Boijmans Van Beuningen een van de meest markante kunstwerken van het museum tot leven en krijgt het publiek inzicht in wat normaal verborgen blijft. Een multimediale presentatie met foto’s, filmfragmenten en geluid neemt de bezoekers mee in de verhalen achter het imposante werk en het ervaren van de ruimte.

Nieuwe eyecatcher in het entreegebied
Het enorme oor ‘Beethoven’s Trumpet (With Ear)’ van John Baldessari is, na de zwevende steen ‘Het is me wat’ van Wim T. Schippers en het enorme ei ‘Baroque Egg with Bow’ van Jeff Koons, de nieuwe eyecatcher in het entreegebied. Door te hoesten, te zingen of te lachen activeert de bezoeker de trompet die een van Beethovens late strijkkwartetten ten gehore brengt. Dit surreële werk is de perfecte opmaat voor een bezoek aan het museum.

De tentoonstelling Melanie Smith is tot stand gekomen met dank aan Outset. Sensory Spaces is mede mogelijk gemaakt door Ammodo. Het programma rond Serra’s ‘Wassende Bogen’ is tot stand gekomen met steun van het Mondriaan Fonds.