Surrealisme proeven

De sterrenchefs: Fred Mustert, Gert Blom, Erik van Loo en Mario Ridder. Fotograaf Suzanne van de Kerk. Omslag van de Engelstalige editie van Dalí. Les dîners de Gala. (c) Salvador Dalí. Fundación Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2016. Dalí. Les dîners de Gala, p. 164-165. (c) Salvador Dalí. Fundación Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2016.

Persbericht 

Surrealisme proeven in Museum Boijmans Van Beuningen
Unieke samenwerking met Rotterdamse sterrenchefs tijdens Gek van surrealisme
16 januari 2017

Speciaal voor de tentoonstelling Gek van surrealisme hebben vier Rotterdamse topchefs zich laten inspireren door het kookboek Les dîners de Gala van Salva-dor Dalí. Op woensdag 22 maart serveren Erik van Loo, Fred Mustert, Gert Blom en Mario Ridder (samen goed voor zes Michelinsterren) een exclusief viergan-gendiner in het museumrestaurant Het Paviljoen.

Hemel en Aarde
Op deze bijzondere avond verzorgt elke chef een eigen wijn- en spijs-combinatie. Om 19.30 uur gaan de gasten aan tafel. Gert Blom van restaurant Amarone (één Michelinster) start het diner met een voorgerecht. Erik van Loo van restaurant Parkheuvel (twee Michelinsterren) serveert een tussengerecht met de titel ‘Hemel en Aarde’. Fred Mustert van FRED (twee Michelinsterren) verzorgt het hoofdgerecht. Het diner wordt afgesloten met een verrassend dessert door chef-kok Mario Ridder van restaurant Joelia (één Michelinster).

Gek van surrealisme
Een ticket voor Surrealisme proeven kost €199,99 per persoon en is online te boeken via
boijmans.nl. Het aantal plaatsen is beperkt, 160 in totaal. Voorafgaand is er voor de dinergasten een speciale avondopenstelling bij Gek van surrealisme (vanaf 17.30 uur), met gidsen die rond-leiden langs topwerken van onder anderen Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró. Gek van surrealisme is te zien van 11 februari tot en met 28 mei 2017 en biedt met meer dan 300 kunstwerken, zeldzame boeken en archiefstukken een ongeëvenaard overzicht van het surrealisme. Voor de tentoonstelling is geput uit vier Europese privécollecties die voor het eerst zijn samengebracht. Drie daarvan zijn van excentrieke Britse mecenassen: Edward James (1907-1984), Roland Penrose (1900-1984) en Gabrielle Keiller (1908-1996). De vierde collectie is van het Duitse echtpaar Ulla en Heiner Pietzsch. Deze internationale reizende tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Scottish National Gallery of Modern Art in Edin-burgh en de Hamburger Kunsthalle.

Surrealisme op de kaart
Tijdens de gehele looptijd van Gek van surrealisme staat er bij Amarone, FRED, Joelia en Parkheuvel een surrealistisch gerecht of menu op de kaart. Ook andere restaurants in Rotter-dam zoals de Keuken van Floris zullen surrealistische gerechten presenteren. Erik van Loo: ‘Dalí een grote inspiratiebron, ook in mijn restaurant Parkheuvel is het kookboek van Dalí pro-minent aanwezig.’

Kookles van Dalí
Les dîners de Gala (1973) verscheen oorspronkelijk in het Frans. Taschen bracht het kookboek, dat is opgedragen aan Dalí’s muze en echtgenote Gala, in het najaar van 2016 voor het eerst uit in het Engels. Bij de gerechten staan smaak- en eetplezier voorop. De recepten zijn deels afkomstig van vermaarde Franse restaurants als Lasserre, Maxim’s en Le Train Bleu. Aan de presentatie van de gerechten wordt veel aandacht besteed. Want, zoals de kunstenaar zelf zei: ‘Een houtsnip heeft goed gepresenteerd de perfectie van een schilderij van Rafaël.’ Les dîners de Gala (Taschen via Librero) telt 320 pagina’s, kost €49,99 en is te koop in de museumwinkel.