Opening new entrance area

New entrance area Museum Boijmans Van Beuningen
New entrance area Museum Boijmans Van Beuningen

PRESS RELEASE
27 September 2008

On Saturday 27 September, 2008, Museum Boijmans Van Beuningen will be presenting a completely renovated entrance area during the grand seasonal opening. Leading designers have created a transition area where art blends with everyday reality. A place that highlights and interconnects public functions. This entrance area is open to everyone free of charge.

The new entrance area can be reached via the museum’s courtyard and covers the entire ground floor of the exhibition building designed by architect Alexander Bodon (1973), as well as the 2003 extension designed by architects Robbrecht and Daem. At the museum’s invitation, six leading designers have gone into partnership for the occasion under the name Haunting Dogs Full of Grace. Their innovative designs restore the contact with the street, the courtyard and the museum park.

A word web and fluorescent admission tickets
The entrance area now features a new transparent museum shop designed by Bertjan Pot. The new espressobar, designed by Simon Heijdens, has an entrance from the street and allows access even when the museum is closed. The ceiling has a ‘word tapestry projection’ that grows and changes every day, and the reception facilities have been redesigned. Visitors are welcomed in the foyer by a blue large letter ‘B’ on its side, which was designed by artist Frank Bruggeman and serves as a cash desk and information counter. Coats are now hung in the ‘wardrobe carousel’ designed by Studio Wieki Somers (Wieki Somers en Dylan van der Berg), which allows visitors to hang up their own coats and hoist them upwards. During their visit, the coat becomes part of the museum collection. The hospitality represented by the new entrance area is enhanced by a new type of admission ticket: a jewel. Jewellery designer Ted Noten designed the jewel in the form of a small fluorescent letter that changes every day. The letter corresponds to the ‘story of the day’ about a piece in the museum collection or an event behind the scenes.

Encouragement
The square provides access to the brand-new print room designed by visual artist Marieke van Diemen. This will house an exhibition of the museum’s remarkable collection of drawings and prints in a series of showcases inspired by the classical presentation of these works. Visitors can ask for works from the depot in the form of electronic images. In the educational centre designed by Jurgen Bey, large glass showcases containing original art form small museums in themselves. At the same time, the rooms house a variety of educational facilities. In this way, the entrance area provides an original form of access to some of the museum’s core functions which will invite and encourage visitors to see the rest of Museum Boijmans Van Beuningen.

Designers
Haunting Dogs Full of Grace, an occasional partnership consisting of six designers, mainly from Rotterdam, was responsible for the design work on the entrance area: Ted Noten, Jurgen Bey, Frank Bruggeman, Wieki Somers, Simon Heijdens and Bertjan Pot. They worked completely independently of one another, but designed a new, hospitable entrance area to Museum Boijmans Van Beuningen in the spirit of the project. Visual artist Marieke van Diemen was responsible for designing both the new print room and the print depot.
The construction work was supervised by ToornendPartners from Haarlem and the supervising architects were Molenaar & Van Winden-Walraad architecten from Delft.

Press presentation
The press is welcome to attend the exclusive presentation at Museum Boijmans Van Beuningen Thursday 25 September, 2008 from 11 am onwards.

The renovation of the entrance area was sponsored by Rotterdam Municipal Council, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Adessium Foundation, BankGiro Loterij and Volkskracht Rotterdam.

Back